Header Graphic
 

Het Nieuwe Werken 

  10 april 2010

door Richard Hereijgers

Er wordt de laatst tijd veel gesproken over "Het Nieuwe Werken". Ik heb in dit artikel mijn interpretatie beschreven van wat dat betekent.


het nieuwe werkenDe samenleving is enorm aan het veranderen. Vanuit een instortende economie die gebaseerd is op schaarste, gaan we naar een nieuwe economie die gebaseerd is op overvloed.

Het Nieuwe Werken is vooral van toepassing op creatieve, dienstverlenende beroepen, beroepen waar er gewerkt wordt met kennis en informatie.

De tijd van werken voor 'de baas' is voorbij. Van hiërarchische structuren gaan we naar netwerkmodellen. Verder gaan we in plaats van het streven naar maximale winst streven naar maximaal nut en geluk.

Een goede balans tussen werk en privé wordt vanzelfsprekend. Mensen houden zich bezig met persoonlijke en professionele ontwikkeling, leren omgaan met onzekerheid, en vinden de benodigde zekerheid vinden in zichzelf.

Daar hoort ook een nieuwe manier van werken bij. Praktisch gezien kun je het nieuwe werken bouwen op 3 pijlers:

  1. Mentaliteit & cultuur 
  2. Werkplek 
  3. Technologie & communicatie 

Het Nieuwe Werken is werken

  • vanuit je eigen kwaliteiten, vanuit je innerlijke drive om iets te creëren.
  • in verbinding met anderen, gebruikmakend van de moderne communicatiemiddelen.
  • met flexibele werktijden, zodat je kunt werken op het moment dat jij het beste functioneert.
  • op de plaats waar je het liefste werkt en/of het beste kunt werken.
  • zonder hiërarchische structuur en met minder controle.
  • wat betaald wordt (waar je iets voor terug krijgt) omdat het waarde toevoegt.
  • waarbij je ook gebruik maakt van de kwaliteiten van anderen waarmee je verbonden bent.


Van nature vinden mensen het leuk om elkaar te helpen. Mensen zijn graag bereid om informatie te delen.

Praktische uitwerking:
Mensen in loondienst krijgen meer vrijheid om de plaats en tijd van werken zelf te bepalen. Steeds meer mensen kiezen voor werken als zelfstandige (ZZP) i.p.v. een baan loondienst. In beide gevallen werken mensen meer vanuit huis. Hiermee is de balans werk-privé beter af te stemmen, worden er kosten bespaard en de files verminderd.
Er zullen veel van oude patronen, angst en controle losgelaten mogen worden: er wordt wel gezegd dat het bedrijfsleven massaal in therapie moet.
We zouden bijvoorbeeld een klant zelf kunnen laten bepalen wat hij een dienst waard van vond (waardebepaling achteraf) en zelf het bedrag op de factuur mag invullen, i.p.v. het factureren van uren x uurtarief.


Coöperatie & Connectie
Samenwerking is 'the magic word'. Het is belangrijk dat mensen hun gelijkgestemden vinden en gaan samenwerken. Als je je eigen bedrijf of praktijk hebt gestart, is het essentieel je ook te verbinden met anderen, elkaar de bal toe te gooien, gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en met elkaar mee te werken. Je kunt eens letterlijk een dagje meelopen met de ander. Je kunt je kennis, wijsheid en vaardigheden delen met anderen. Samen kunnen we de wereld veranderen en de schepping opnieuw vormgeven.

* * *

Life Alignment Tips & EventsJe kunt je hier aangeven dat je tips wil ontvangen
en op de hoogte wilt blijven van de activiteiten
van Life Alignment - klik hier -